Grækenland v Tjekkiet [18:00]

Ved EM i 2004 mødtes Grækenland og Tjekkiet i semifinalen. Dengang vandt grækerne, som siden også sejrede i finalen og helt sensationelt vandt EM-titlen. Nu mødes de to hold igen, denne gang på stadion i den polske by Wroclaw i den indledende gruppe A. Der er tale om en nøglekamp, idet begge mandskaber må forventes at skulle kæmpe hårdt for at komme videre fra gruppespillet. Grækerne imponerede dog i kvalifikationsturneringen ved at vinde deres gruppe, mens det tjekkiske landshold måtte omkring playoff-kampe før de blev klar til slutrunden.

EMFODBOLD.DK kommentator: forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner.

Social media:

Foto: Græske biavlere på arbejde.

84 comments

 1. Godaften alle sammen (hvis I er her?). Vi skal nu til at se en fodboldkamp mellem Grækenland og Tjekkiet. Jeg kender intet til hverken Grækenland, Tjekkiet eller fodbold, og jeg har helt bevidst ladet være med at sætte mig ind i det. Leder man derfor efter en kvalificeret og fornuftig fodboldkommentator, er man altså nok kommet galt i byen. Jeg skal dog gøre mit bedste for at hygge lidt omkring de eventuelle læsere, der måtte være her på bloggen. Fortsættelse følger…

 2. Og vi starter selvfølgelig med lidt græsk musik for nu at varme op til festlighederne. Måske kommer der også noget tjekkisk senere. Det kommer nok lidt an på, hvordan mit humør udvikler sig:

 3. Uha, der har allerede været en udvikling. Jeg søgte på Czech Music og som en jomfru flyvende fra rundetårn dumper dette nummer ned i min turban. Det lyder som en blanding af Vivaldi, ungarsk folkemusik og et morgenværtshus i Vestjylland:

  Jeg har netop taget en drastisk beslutning: Jeg vil ikke have lyd på, når jeg ser kampen. Det at skulle se en fodboldkamp er en lovlig stor mundfuld i sig selv, men også at skulle lytte til den? Nej, et skridt ad gangen. Men køber jo heller ikke en snorkel, før man har lært at svømme. Det går jeg i hvert fald ikke ud fra.

 4. Jeg ser kampen på DR1. Der har lige været et interview med en nisselignende skikkelse, som jeg går ud fra var Morten Olsen. Vild frontfigur. Tilforladelig, sympatisk og med stærke referencer til barndommen –> Smart tænkt!

 5. Jeg må tilkendegive, at jeg har svært ved at se pointen i fodbold. Jeg føler mig udenfor min komfortzone – sved på panden, min hårbund klør, jeg er sulten og jeg aner ikke hvad jeg snakker om. Jeg har dog åbnet en øl – det skulle vist være traditionen. FANTASTISK En mand i blå trøje (spiller tror jeg) har en cykelhjelm på. Ganske fornuftigt taget i betragtning af, at det må gøre hjernedødt ondt at blive ramt i hovedet. Måske er han spiller i angrebet og holder meget af at nikke fodbolden i mål, samtidig med at han holder sit helbred kært. Fantastisk.

 6. Tjekkerne holder hinanden om skuldrende, udover en enkelt af dem, han har valgt at placere poterne lidt længere nede. Omkring bagendepartiet, hvis vi skal holde en sober tone. Sødt

 7. Blot til orientering, så er jeg ingenlunde i tvivl om, hvem der er hvem længere. Dem i rødt er tjekker og dem i hvidt/blåt er grækere. Tøjdesignerne har med andre ord lavet plads til folk som mig; sjæle der synes det er overvældende nok i sig selv at se en fodboldkamp uden lyd. Et stort tak herfra. De klapper hinandens hænder og løber up på pladserne. Dommerne er iført gult – det skulle efter sigende også være en af de bedste advarselsfarver (jeg tænker HT-busser, trafiklys og Peter Plys). Godt valg

 8. Uha, 1 minut og 42 sekunder inde i kampen er de første tegn på fjendtlighed begyndt at vise sig, en spiller blev brutalt sparket ned. Hov der var en der scorede. Han er helt vildt glad for det. Det var den rette ting at gøre, mener han formentlig. Også hans venner ser ud til at glæde sig på hans vegne. Sikken fryd

 9. Et eller andet sted ik´? Hvor er det dog tåbeligt. De vil jo det samme: De vil gerne skyde bolden ind i et mål, så hvorfor i alverden beslutter de sig ikke bare for at score det samme sted? De ville være dobbelt så mange spillere, de ville ikke skulle behøve at bekrige hinanden. Stupidity

 10. Jeg kan se, at Ronnie supplerer med det mere faktuelle her i min mangelfulde og komplet inkompetente dækning. Grækerne er godt gale i skralden. De vil også gerne vinde – men som så meget andet her i verden, så er det jo desværre ikke muligt at stille alle tilfredse. De var også tæt på, men manden med cykelhjelmen var god til at bevogte målet. Lidt ligesom Skt. Peter. Gade vide, om han også er iført cykelhjelm?

 11. Jeg er begyndt at lytte til den græske musik, som jeg linkede til tidligere, for at løfte stemningen. Det klæder helt klart fodboldkampen, som soundtrack. Det er blevet ganske muntert

 12. Gud hvor er det dog irriterende, at de hele tiden genviser de to mål. Hver gang tror jeg, at der er et nyt mål. Hold op hvor er de gode til at løbe. En af dommerne går og fløjter lidt og peger. En parringsdans?

 13. Jeg er virkelig begyndt at nære store følelser til tjekken i fodboldhjem. Jeg er overbevist om, at han er en god fyr. Better safe than sorry må være hans motto. En ordentligt guttermand, der dukker op og hjælper med at flytte, selvom han har været ude at drikke natten før. Jeg døber ham Felix, det virker passende

 14. Fodbold er vel egentlig den ultimative menneskelige magtdemonstration. Man slagter et dyr, skærer huden op, syer den sammen, pumper det op med luft og sparker alt hvad man kan til, stor hyldest og klapsalver fra menneskehober. “Se os, vi er en overlegen race, fordi vi er i stand til at lege med din afdøde mors hud”. Fodbold er sandelig ikke nogen vegetarsport.

 15. Man plejer at sige noget med, at den ene part har overtaget i spillet. Jeg kan ikke rigtig vurdere, hvem der har, og hvad det betyder. Men tjekkerne fører selvfølgelig. Derfor har jeg besluttet, at jeg synes, at grækerne har overtaget. Det er da det mindste man kan give dem. En slags trøstepræmie. Så får tjekkerne føringen men grækerne får overtaget. Felix er en god målemand, har jeg registreret

 16. Det gør mig faktisk i dårligt humør at se denne kamp. En flok mennesker der render rundt og unødigt bekriger hinanden, mens alle deres respektive venner råber af de andre. Tilført en del vold. Det er sgu Israel-Palæstina om igen. Hvorfor dog, hvorfor dog?

 17. Einstein sagde vist engang noget med, at mennesker tænker ens, den dag de opdager det, vil der ikke være krig længere. Så den dag, at mennesket opdager, at vi tænker ens vil der vel heller ikke være fodbold længere. Så vil de holde op med at spille mod hinanden, men sørge for at få en meget bedre kamp og spille sammen i stedet

 18. En fodboldkamp forekommer mig meget defineret af et relativt visuelt kedeligt “rum”. Hvorfor udvider man ikke genren og siger, at de skal spille kampen på en stor industrihavn, hvor der er mål 20 forskellige steder, og uventede forhindringer? Det ville da være sjovere for spillere såvel som for undertegnede.

 19. I forlængelse af det, er det egentlig sjovt at man ikke kan se på en mand, om han har børn. Det kan man som regel med kvinder. Både fysisk, men de får også en lidt mere voksen udstråling. Men mænd? Nej, der kan man intet se.

 20. Hvad med at lave en fodboldbane, der bestod af et bakket landskab med 10 meter høje bakker og dale over det hele. Det ville da også gøre det lidt sjovere.

 21. “Offside er en regel i vores samfund, der siger, at hvis en person står i offside-position, må han ikke medvirke aktivt i samfundet og debatten ved enten at have kontakt med andre, genere en modstander eller opnå en fordel af sin position. En person står i offside-position, hvis han er nærmere forestillingen af livets erkendelse, end både den brede befolkning og de kendte mennesketyper. Man kan kun være i offside-position, hvis man befinder sig i denne forestilling om indsigt i nutiden. Afdøde debattører, filosoffer, forfattere, samfundsprofiler og flottenhejmere kan derfor frit hyldes og fejres.” – Sigupedia

 22. Jeg har nu åbnet endnu en øl, røget en cigaret og fået lidt mad. Det tærer på min energi at have en holdning til fodbold. Det stresser mig på samme måde, som det stresser mig at bestille en pizza et sted, hvor et fladskærmsfjernsyn pumper loreal-reklam er ud i lokalet med 120 decibel.

 23. Så blev felix forvirret et øjeblik. Grækerne har fået sig et mål. Dejligt for dem. Et eller andet sted, ville det være mest rimeligt, hvis det bliver uafgjort. Men selvfølgelig også lidt halvhjertet. Jeg holder med tjekkerne, har jeg besluttet mig for.

 24. Til oplysning: Jeg har været foruroligende tæt på at kaste håndklædet i ringen adskillige gange – men jeg prøver virkelig at holde fast. At forblive objektiv og at følge med i kampen. Jeg har dog udskiftet lydsporet med musik (Jay Z)

 25. Jeg har svært ved at forestille mig, at alle fodboldkampe er så voldsomme. Gad vide, om de er venner i “det virkelige liv” de spiller, der konstant sparker hinanden ned

 26. Gad vide, hvor hurtigt sådan en bold bevæger sig, når der bliver sparket igennem. De burde installere kameraer i selve fodbolden. Det ville give en væsentligt flottere billedside

 27. En super kamp, jeg kan ikke huske et EM med så meget intensitet. Selvom jeg kan læse at det er lange minutter for dig Sigurd, så skal du vide at du giver kampen en ekstra dimension, der bestemt ikke er uinterressant, fedt du er med

 28. Til info: Mit toilet er ved at blive renoveret, så hver gang jeg skal tisse skal jeg 6 etager ned på et lokum i baggården. Jeg skal tisse nu, og skønt der er 6 etager ned, og 6 etager op, så forekommer det mig ikke helt tåbeligt at bruge min tid på at gå på trapper ikke helt meningsløs lige nu. Og ikke et ondt ord til folk, der kan lide fodbold – jeg besidder bare ikke den kulturelle ballast eller tilstrækkelige begavelse til at værdsætte sporten

 29. Jeg synes at man burde udskifte de klart definerede mål med nogle lidt mere kunstneriske nogen af slagsen, hvor spillerne selv måtte vurdere, om de syntes de havde scoret et mål. Altså der var ikke et egentligt mål, måske ikke engang nogen bold. Så skulle de ellers rende rundt i bastik-trøjer og selv afgøre, om de syntes de havde vundet eller tabt. Og ingen var for eller imod hinanden. De spillede bare. Se dét ville der være noget ved

 30. Det er sjovt, for der synes at være en forskel på grækernes og tjekkernes måde at reagerer på. Grækerne driller lidt og laver sjove ansigtsudtryk, hvor tjekkerne nærmere opfører sig som om, de er store farlige krigere. Jeg foretrækker den græske facon

 31. Jeg vil nu forsøge at forudsige, hvad en spiller fra det græske hold vil sige om kampen bagefter:

  Ja, det var en hård kamp, og de andre spillede godt. Vi var ikke helt stærke nok i defensiven, og vi kunne godt have taget lidt flere chancer. Men så ved vi bare, hvor vi skal fokusere til næste kamp.

  Jeg vil nu forsøge at forudsige, hvad en spiller fra det TJEKKISKE hold vil sige om kampen bagefter:

  Ja, det var en hård kamp, og de andre spillede godt. Vi var ikke helt stærke nok i defensiven, og vi kunne godt have taget lidt flere chancer. Men så ved vi bare, hvor vi skal fokusere til næste kamp.

 32. Grækerne kan jo faktisk blive reddet af at russerne måske er videre efter i aften og derfor ikke stiller stærkt mod netop grækerne

 33. Well, det var det. Tjekkerne vandt, grækerne græder, der er stadig krig i mellemøsten, Irma er stadig et bedre supermarked end Aldi, solen skinner, verden går videre, og jeg skal 6 etager ned og tisse. Jeg ønsker alle en dejlig aften, og det samme med morgendagen. Ja egentlig ønsker jeg alle, at de bare har det godt. Sådan i det hele taget. Livet er sgu for kort til fodbold, uvenskab og vold. Er jeg blevet klogere på sporten? Nah

  Kys, kærlighed og kameler
  //Sigurd

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: